Agenda

JOHANNES PASSION VAN JOHANN SEBASTIAN BACH

Nergens anders ter wereld worden de Passies van Johann Sebastian Bach zo vaak uitgevoerd als hier in Nederland. De Johannes Passion behoort samen met de Matthäus Passion tot de “populairste” passiemuziek. Met jaarlijks zo'n 200 uitvoeringen, duizenden deelnemers en tienduizenden bezoekers.

De laatste jaren is de "Johannes" bezig aan een opmars. Terecht, want muzikaal doet deze passie niet onder voor de "Matthäus". Het werk is korter, de bezetting is kleiner, maar de muziek is niet minder aangrijpend.

Drie jaar vóór de Matthäus Passion componeert Bach in 1724 zijn eerste Passie, gebaseerd op het evangelie van Johannes. Niet eerder in de muziekgeschiedenis is er dan een passie geschreven van zo'n omvang en met zo'n dramatiek. Met zijn Johannes Passion verricht Bach baanbrekend werk, en plaveit hij de weg voor de Matthäus Passion. Zonder de Johannes Passion was er geen Matteus Passion gekomen.

In de afgelopen jaren is er drie maal een uitvoering van de Johannes Passion in de Grote Kerk van Weesp geweest. Als voorbereiding op de uitvoering in 2019, zaterdagavond 6 april, een inleiding en kennismaking met de Johannes Passion. Er wordt ingegaan op de achtergronden en de structuur van de Johannes Passion, een en ander geïllustreerd aan de hand van muziekfragmenten.

 

Datum:                                donderdag 4 april 2019

Tijd:                                      20.00 uur           

Locatie:                               het Lichthuis

Inleiding:                            Ineke Radecker en Jan Broenink

                                       jwbroenink@hotmail.com