Nieuwsoverzicht

UITNODIGING Goois Van Praag Leerhuis seizoen 2017- 2018 over het bijbelboek Genesis en het boek Job

Gepubliceerd op: 29/07/17

UITNODIGING

Goois Van Praag Leerhuis seizoen 2017- 2018 over het bijbelboek Genesis en het boek Job

 

Na het Joodse Nieuwjaar beginnen de joden in de synagoge elk jaar opnieuw met het lezen van de gehele Tora. Je kunt dit zien als teken dat ook een mensenleven iedere keer opnieuw kan beginnen. De vijf boeken van Mozes zijn hiertoe verdeeld in een aantal ‘parasjot’ en elke week wordt de ‘parasja van de week’ gelezen zodat aan het eind van het jaar de gehele Tora gelezen is. Liberale joden lezen een derde van de parasja, daar duurt de hele toralezing dus drie jaar.
Maar zelfs dat zullen wij niet halen. Wij maken een begin met het bestuderen van de eerste hoofdstukken van Genesis.

Donderdagavond 9 november, start van het seizoen. Rabbijn Marianne van Praag zal een inleiding houden over het bijbelboek Genesis.

Op 23 november behandelen we het eerste deel van parasja Bereesjiet ( Gen 1:1-3:24). Inleider die avond is Marcus van Loopik.

Op 7 december bespreken we met elkaar het bijbelgedeelte over Kaïn en Abel ( Gen 4:1-6:8 )

Op 14 december is Afke Maas de inleider. We bespreken dan parasja Noach ( Gen 6:9-11:32 )

In januari vervolgen wij onze leerhuisbijeenkomsten met als inleider Chaïm van Unen, auteur van het boek ‘Op ooghoogte, Job en het establishment’.

Chaïm van Unen: ‘In drie lessen bespreken we het karakter van het boek Job en ontrafelen we een aantal mysteries rond de persoon van Job. Job is het rolmodel voor wie de moed hebben gerechtigheid te eisen tegenover allen die de status quo en de gevestigde macht verdedigen. Ook al tart Job God, hij verliest zijn geloof in Hem niet. Geloof houdt geen zekerheid in. Het houdt de moed in om met onzekerheid te leven. Niet Job staat terecht in het boek Job, maar God. Het boek Job draait rond de vraag: wie is de God van Israël eigenlijk? Het boek daagt ons uit om de geschiedenis en de mensheid voor te stellen vanuit het gezichtspunt van God.’

De avonden over Job zijn op 18 januari, 8 en 22 februari.
Op 8 maart, de laatste avond van dit leerhuisseizoen, kijken we terug en we blikken vooruit.

 

Data: de donderdagavonden 9 en 23 november, 7 en 14 december 2017, 18 januari, 8 en 22 februari en 8 maart 2018
Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur

Plaats: Regenboogkerk, Nassaulaan 22, Hilversum

Inleiders: Marianne van Praag, Marcus van Loopik, Afke Maas en Chaïm van Unen

 

Spreekt bovenstaande u aan en wilt u meedoen in het Goois Van Praag Leerhuis, neem dan

contact op met Erna Kaldewaij, tel. 035 6216362 of meldt u aan via het contactformulier op onze site https://gooisvanpraagleerhuis.wordpress.com.

Kosten voor de cyclus: € 120 inclusief lesmateriaal en het boek ‘Op ooghoogte, Job en het establishment’. Per keer betalen kan ook. Het bedrag per avond is € 20. Wanneer u wilt meedoen maar de hoogte van de bijdrage daarvoor een bezwaar vormt, kunt u contact opnemen met het Leerhuis.


Voor meer informatie zie https://gooisvanpraagleerhuis.wordpress.com